Kompisen blir arg!


webomslag

Häromdagen var jag så arg, så arg så ARG, att jag ville skrika och slåss och slänga saker och gråta för att jag tyckte ALLA var så dumma och att INGENTING blev som jag ville. Det är inte så ofta man gör det när man är vuxen. Slåss och kastar saker. De flesta vuxna har fått lära sig att behärska sig och försöka förklara hur man känner och vad man menar på andra sätt. Det kanske är tur?

Men Kompisen har i alla fall inte hunnit lära sig det än, som tur är. En dag, när allt blir fel, blir han så arg att att han nästan brinner upp.

Kompisen blir alldeles varm.

Som ett ångande strykjärn och en kokande kastrull.

Han vill slå.

Han vill spotta.

Han vill skrika.

– Dumma er!

En argeld brinner i honom.

Brinner och brinner.

Allt blir rött och svart.”

Kompisen blir arg handlar om ilska, och Per Gustavsson har gjort årets argaste bilder.

Tänk vilken tur jag har som får göra böcker med honom!

Raben & Sjögren 2011

Kompisen längtar är närapå en poetisk skildring. Kompisens starka känslor känns ända in i själen. Per Gustavsson (som också skrivit och illustrerat böckerna Så gör prinsessor) lyckas genom Kompisens kroppspråk fånga den starka känslan av saknad. Kompisen längtar är en vemodig men fin berättelse som lämnar spår.

Sara Himlersson – Barnboksprat