Lova! sa Smulan


untitled

Smulan ska ta en spruta fast hon inte vill.

– Det gör inte ett dugg ont, säger pappa.

– Lova! säger Smulan.

– Jag lovar, säger pappa.

Den här dagen lovar pappa massor av saker som han inte kan hålla. Till exempel att hästen i doktorns väntrum bara är Smulans… Såna lovningar ger aldrig Smulan!

Joanna Hellgrens illustrationer till boken gjorde henne till en av vinnarna i Natur & Kulturs tävling för bilderboksillustratörer.  Juryns motivering löd:

”Joanna Hellgrens illustrationer känns internationella och nyskapande. Här finns spännande och drivna bildlösningar, med influenser från såväl Mona Lisa som Elsa Beskow. Ömsint och känsligt följer och fördjupar hon textens handling”.

Bilderna har Joanna Hellgren målat i akvarell

Natur & Kultur, 2009

” en riktig pärla till bilderbok. Jag blir helförtjust i den lilla barska Smulan som i temperamentet påminner om Lotta på Bråkmakargatan. Smulans pappa är en modern man som bakar bullar och går med mobiltelefonen klistrad mot örat. Så klart passar Smulan på att hitta på diverse hyss när pappa är som mest upptagen i telefon. Det sköna med Smulan är att hon heter just Smulan och är tuff som bara den.”
Bokunge