Kom och läs


komochlas

En dag ringde Maja Westrup och frågade om jag hade lust att skriva en läsebok till skolan.

– Du är inte klok, sa jag. Det kan jag inte.

– Försök, sa hon, men du får inte svära och använda snuskiga ord.

Resultatet blev Förstagluttarna, en helt vanlig kapitelbok, men som jag fick skriva i tre olika svårighetsgrader. C-boken är som vilken bok som helst, B-boken är lättläst och C-boken är superenkel. Den ska nog helst bara läsas i skolan.

Förstagluttarna handlar om Moa och Mille som börjar i skolan. Det är jättekul men inte helt lätt. Moa till exempel kan inte gå till skolan utan sin magiska klänning som bara blir mindre och mindre, och Mille blir en dag tvungen att gå in i omklädningsrummet som är proppfullt av stora nakna tjejer. Moa och Mille är inte bara kusiner, de är bästisar också och gör allt tillsammans.

I Mer om Moa och Mille börjar de andra klass. Då känner man sig mycket större och det är roligt för det mesta. Inte så kul kanske när det börjar en ny tjej i klassen som tar Elin från Moa.?Och det där som hände med Milles pappa var inte så kul heller. Att han blev kär i en annan tant. Vuxna kan verkligen ställa till det för sig och för sina barn. Tur att Moa är så påhittig då. Det måste man vara om man vill att ens kusin ska bli glad igen.

I arbetsboken Tutti Frutti, illustrationer Thomas Fröling, fick jag skriva bokstavsverser, typ:

Ss

Sorgset smyger snigeln hem,

svettas lite snigelslem.

Stanna, snälla det är trist

att alltid, alltid vara sist.

Suck och stön, men det är fakta:

Sniglar rör sig väldigt sakta

Det var kul! Men det har sannerligen inte varit särskilt enkelt att vara författare till läromedel. Det är så många föräldrar som tycker sig veta vad en skolbok får eller inte får innehålla. Efter alla brev jag har fått om Moa och Mille, har jag förstått att föräldrar och barn inte riktigt är överrens om vad som är roliga och spännande böcker.

Det är inte heller så lätt att lära sig läsa har jag lärt mig. En som kan otroligt mycket om den processen är Ingvar Lundberg. I länken nedan är en liten film med hans klokord, och med Lena Runsten och hennes klass som lär sig läsa med böckerna om Moa och Mille.

http://nok.se/nok/laromedel/Hogermenyer-Laromedel/K/-Kom-och-las-/Lusten-att-lasa—se-film-med-Ingvar-Lundberg/

Illustrationer och omslag: ?Jonas Burman, Thomas Fröling

Natur & Kultur 1999