Malin + Rasmus = Sant


malinplusrasmus

Det blir inte riktigt som Malin och Rasmus har tänkt när de äntligen träffas efter sommarlovet. Inte förrän på Luciadiscot i slutet av terminen blir de äntligen ihop, men att vara ihop med Rasmus är inte helt lätt.

– Jo, sa han.
– Nej, sa jag.
– Snälla, bad han.
– Nej, sa jag.
– Jo!
– Nej, suckade jag och tog bort hans jobbiga hand. Den här tjatiga dialogen blev allt vanligare när vi träffades.

Det här är en fristående fortsättning på Klassresan, och medan jag skrev Klassresan hände det mest förbjudna; en kille i Malin och Rasmus ålder dog på ett mycket, mycket onödigt sätt. Då kände jag att jag ville skriva om det i nästa bok. Jag fasade för att komma dit.
– Men mamma, det är ju bara en bok, sa min yngsta son till mig, när jag satt och snyftade vid datorn.
– Jag vet, sa jag, men det är sorgligt ändå…

Så det här är en bok om livet och döden, och hur svårt det är att känna att man duger. Men mest är det en bok om kärleken. ?Dessutom dyker Tsatsiki upp igen, precis som jag lovade att han skulle göra en vacker dag.Malin och Rasmus och de andra från klass 6b har börjat 7:an, fast i olika klasser, och Malin inser att det går fort att komma ifrån dem som man tidigare har varit så nära och känt så väl. Men hon är fortfarande lika kär i Rasmus, och har drömt hela sommaren om att få träffa honom igen. Rasmus har också drömt och längtat, och ändå blir det inte riktigt som de tänkt sig. På högstadiet är det viktigaste nämligen att inte göra bort sig, att inte blotta sin sina känslor, att inte visa sitt riktiga jag.

Malin umgås mest med Emelie och Knutte, medan Rasmus hänger ihop med skolans tuffa gäng. Inte förrän på Luciadiscot i slutet av terminen blir de äntligen ihop, men att vara ihop med Rasmus är inte helt lätt. Han vill så mycket, saker som Malin känner att hon inte är redo för, och när Rasmus blir ihop med Elin i 8:an krossas Malins hjärta. Aldrig, aldrig, aldrig att hon kommer att bli så kär igen. Som tur är träffar hon en annan kille. Han heter Tsatsiki och är mycket barnsligare. Det tycker Malin är skönt. Med honom kan man vara kompis. Med honom kan man hitta på roliga grejer. Med honom kan hon vara sig själv – vem det nu är …

Men Rasmus kan Malin aldrig glömma, för man glömmer ju inte sin största kärlek. Fast när klassfesten för alla från gamla klassen äntligen går av stapeln i slutet av 7:an, och Rasmus vill bli tillsammans med Malin igen, spelar hon svårfångad. Om hon ändå sagt ja till Rasmus med en gång! Då hade aldrig det hemska, det fruktansvärda, hänt. Det som kom att prägla Malins liv så länge efteråt.

Malin + Rasmus = Sant är en fristående fortsättning på Klassresan. Det är en bok om att ta de första osäkra kliven ut i vuxenvärlden. Det är en bok om att våga säga både ja och nej. Det är en bok om liv och död. Men mest är det en bok om kärleken.

Omslaget har Jojo Brännström gjort

Natur & Kultur 2003

”Helt fantastisk!!
Jag älskar, älskar, ÄLSKAR den här boken! Den är den bästa boken jag någonsin läst och jag har läst den nu 9 gånger. 9 gånger!! Författaren skriver med ett så bra sätt, som får läsaren att skratta, gråta.”
Anon