HOPPET, Jumpin’ Jack Az


hoppet

Azad är en kurdisk pojke som drömmer om att bli världsmästare i höjdhopp. Han är som vilken 12-åring som helst, tills han en dag brutalt tvingas lämna sin barndom, sitt land och hela sin trygghet. Sviken av dem han älskar allra mest.

Hoppet handlar om en pojkes flykt till Europa och om hur han och hans bror blir gisslan i Sverige som barn i en annan familj, som tvingar honom att ljuga om sin ålder. Azad tvingas utge sig för att vara nio år.

Trots att Azad är ensam i världen, snärjd av lögner och med ett tungt ansvar för sin bror, är det en hoppfull historia. Trots vuxenvärldens svek, trots att allt runtomkring rasar, finns det alltid glädje, kärlek och en väg ut. Om man bara vågar se och tro på sig själv, och på att allt är möjligt. Tro på att det ultimata hoppet till och med kan återförena en familj.

Hoppet är en rolig bok om hur fel och otroligt pinsamt det kan bli när allt är nytt och man dessutom ska låtsas vara en annan yngre person. Det är en bok om empati, och om att vi måste hjälpas åt. Om att man alltid måste kämpa för rätten att få vara den man är, både i det stora sammanhanget och innanför hemmets stängda dörr.

Idén till den här boken fick jag av Rewas Kader, som berättade för mig om en pojke hon hade i hemspråksklassen som säkert var 12 år, men utgav sig för att vara bara nio.

I Sverige och runt om i världen lever allt för många barn under falsk identitet och i familjer som inte är deras. Alla dessa barn har alldeles egna historier, Azad och Tigris är bara en i mängden.

Den 9:e februari 2007 hade filmen Hoppet premiär och den har vunnit ca 15 internationella priser, för bland annat bästa film och bästa manus.

Omslaget har Jojo Brännström

Natur & Kultur, 2007

”Precis som i många av hennes tidigare böcker finns en otrolig kunskap om hur det kan vara att vara barn och ungdom. Det allvarliga och svåra slätas aldrig över. Det gör inte att utrymmet för humor blir mindre. ”
Carina Östbrant, Folket

Filmen Hoppets hemsida