Klassresan


klassresan

Klass 6 b ska inte bara splittras inför nästa läsår, de ska börja i en ny skola. Det känns läskigt, och man kan ju undra vad de som bestämmer har i huvudet. Om de nu var en sån fantastisk klass, varför fick de inte fortsätta att vara det? ??Som tröst får de åka på klassresa. Pengarna de samlat i hop räcker inte så långt. Men under tre dagar kan mycket hända. På tre dagar kan man nästan förändras helt och hållet. På tre dagar hinner man bli mycket vuxnare, på tre dagar hinner man bli kär och få sin första kyss, på tre dagar kan man bli oerhört ledsen, på tre dagar kan man få hemlängtan så man nästan dör, på tre dagar kan en dröm gå i uppfyllelse eller ens hjärta krossas. På tre dagar kan man känna sig oerhört utanför, men på tre dagar hinner man också komma varandra riktigt, riktigt nära…

Det är vår, och klass 6 B kommer inte att vara klass 6 B så länge till. Det är inte bara det att sommarlovet snart är här och att de ska börja högstadiet till hösten. Klassen kommer att splittras. Det har de som bestämmer bestämt. Visserligen har de blivit lovade att få åka på klassresa, men det är ju en klen tröst.

Men Malin, Marcus, Linda, Edvin, Hamid, My, Annika, Rasmus och alla de andra i klassen kommer nog aldrig att glömmade där tre vårdagarna på vandrarhemmet vid ån.

Det var under de där dagarna som många av dem nästan blev vuxna. Det var under de där dagarna som så mycket hände.

Berättaren Malins röst återkommer i vart annat eller vart tredje kapitel, och Malins berättelse varvas med de andras historier. På så sätt får läsaren lära känna de olika personerna. De berättar om kärlek och vänskap, gemenskap och utanförskap, glädje och sorg, förväntan och besvikelse, i brytpunkten mellan barndom och tonår.

Jag åkte med som en mamma på en klassresa och det var så underbart att se alla dess vitt skilda individer, från så olika familjer och i  så vitt skilda mognadsgrader, samsas, respektera och gilla varandra.

Omslaget har Jojo Brännström gjort
Natur & Kultur, 2001

”Engagerande och mångfacetterad övning i empati. Moni Nilsson-Brännström spetsar till den sociala problematiken i sin senaste bok som har den dubbeltydiga titeln Klassresan. Det är en engagerat skriven bok. Författarinnan är allvarligare och sneglar mindre efter publikens smak än i bokserien om Tsatsiki.”
Cay Corneliuson, SVD