Tsatsiki och Retzina


tsatsikiochretzina

Det här är femte och sista boken om Tsatsiki. Nu känner han sig varken tillräckligt liten eller stor. Han är för liten för den riktiga kärleken till exempel, men Inte lika liten och gullig som Retzina som får Morsans uppmärksamhet hela dagarna. Och inte lika stor och tuff som Mårten Pissråtta som har flyttat hem till dem och boxar Tsatsiki hela tiden. Främst på hans blåmärken. ??Tsatsiki upptäcker att palt är det äckligaste i hela världen, att man kan bli förvånad över en present som man själv har köpt, och att det känns väldigt ensamt och sorgligt att vara osams med Per Hammar. ??Blodsbröderna som har börjat kalla varandra för Hammarn och Sacke blir nämligen ovänner en dag. Och plötsligt pratar de inte med varandra i längre. Då börjar Tsatsiki hänga med Stoffe och Robin. När Tsatsiki sedan tjallar om att de snattar så blir han inte särskilt populär. ?Tur att Morsan och tjejerna i klassen finns när det blir jobbigt. Och att sommaren till slut kommer!

I den här sista boken om Tsatsiki har han hunnit bli så stor att han vill bli lämnad i fred. Däremot har jag lovat att han kommer dyka upp som bifigur i en av mina andra böcker. Och det gör han, både i Malin+Rasmus=Sant och i Salmiak och Hedda. Det är inte så konstigt som det låter, för alla bor de på Kungsholmen i Stockholm.

Illustrationer och omslag har?Pija Lindenbaum? ritat

Natur & Kultur, 2001

”Man blir lycklig av att möta figurerna och jag har tidigare skrivit att jag gärna bor granne med Tsatsikis familj, men att det räcker långt att läsa om dem. De fem böckerna tål att läsas om och om igen. De kommer avgjort att tillhöra de titlar som omnämns med särskild respekt då vår tids barnlitteratur summeras om 30 år.”                                                                                                   Jan Hansson, SVD