BOKarna


C F

Wow!

Jag hittar inget bättre ord för att beskriva Recklessfesten och jag kan inte annat än att bli stolt och andäktig. Det är nämligen något alldeles speciellt att få se sina visioner och drömmar växa och ta plats i den verkliga världen. På andra sidan spegeln…

Recklessfesten var inte bara en väldigt lyckad releasefest för målgruppen.  Det var något mycket mer. Ett PALATSET i miniformat.

– Det är inte ofta man får vara med om något sånt här, sa en kissnödig kille i pausen mellan två akter.

– Och det kostar inget, sa en annan och mulade i sig sitt fjärde köttspett.

– Kultur är fan skönt, sa en tredje och trängde sig ner på det fullsatta golvet.

– Det här är bara början, sa en BOKare med glittrande ögon när hon sminkade av sig i logen.

Själv nöp jag mig i armen och tänkte att nästa år har vi en riktig scen, värdig besökarna, värdig skådespelarna, regissören, scenografen och sminkören.

Ja, det är stort att göra något sånt här, för det är inte så ofta barn och ungdomar räknas i världen utanför spegeln. Att de blir inbjudna på coola kulturfester och får gå hem med en fin tygkasse med ett rykande färskt ex av sin favoritförfattares nya bok.

Men de senaste månadernas arbete har också varit ett experiment i hur man kan arbeta med litteraturen och väcka läslust. Ett experiment i att arbeta tillsammans med näringslivet, ett experiment i att låta ungdomarna  vara med och ta ansvar i både idéarbete och i praktik. Ett experiment i att låta proffs arbeta med amatörer, vuxna tillsammans med ungdomar. Och ungdomar tillsammans med ungdomar.

Och det mina unga och gamla, och politiker och näringslivare och skolor och alla andra hängivna och tveksamma. Det går alldeles, alldeles UTMÄRKT!

Jag har sett blyga BOKare växa och agera på scen. Jag har sett ungdomar göra proffsiga intervjuer på engelska med världsberömda författare och jag har sett datanördar som börjat läsa böcker.  Jag har till och med sett våra VIPPare på Kulturnyheterna. För en gångs skull räknades barn/ungdomskultur som kultur. Bara det är magiskt!

Tack alla för en oförglömlig kväll! – Men som sagt, det här är bara början …

Moni

Kolla en bit av genrepet på Kulturnyheterna »

Se hela eventet på vår livesändning  http://palatset.se/live/