Andra som tyckt om mina böcker


prat

OM SEMLAN OCH GORDON

Semlans vardag både roar och väcker tankar. Några gestalter är ganska grovt tillyxade, men i porträttet av Semlans pappa har Nilsson använt sig av palettens alla färger. Skildringen av Semlans vardag har många inslag av fars och absurditet, men under den uppsluppna ytan finns också allvar. Nilsson berättelse både roar och stämmer till eftertanke, och man ser fram emot att få läsa mer om Semlan och Gordon.”
Lena Kåreland, SVD

”Välgörande fritt från problematiserande Trots den spexiga berättarstilen finns det plats för allvarliga inslag i det snabba flödet av tankar och händelser. Ett sådan är att Semlans pappa ångrar skilsmässan och mår så dåligt att han inte orkar träffa barnen.”
Anne-Marie Karlsson, DN


OM KOMPISEN ÄR FÖR LITEN

En av mina absoluta favoriter bland årets bilderböcker är Kompisen är för liten. Jag blir alldeles varm och glad av att läsa Kompisen är för liten. Hurra för Moni och Per som skrivit och ritat!
/Sofia Gydemo – bokbloggar på Flaskposten

Det här är en mycket bra barnbok som har en härlig story med ett skönt språk och skruvade fantasiinslag som lockar till många skratt vid sagostunden.” Staffan Brundin, Folkbladet

en bilderbok i fulländat samarbete med Per Gustavsson. Jag är alldeles kär i den här boken, men det är svårt att sätta fingret på vad det är som de gör så bra.
Förmodligen är det det som gör anrättningen så lyckad, de har hittat exakt rätt ton utan att behöva göra sig till eller bli sentimentala.”
Hallands Nyheter

Barnperspektivet är konsekvent i både text och bild på ett sätt som faktiskt nästan blir lite skrämmande. Farmor skymtar bara fram med ben, i halvkropp eller med någon arm. Undra på att Oliva måste beskydda sin Kompis från allt läskigt i denna vuxenvärld.
Detta att själv vara liten och beskydda någon som är mindre är något av barnlitteraturens huvudtema. Att växa genom att hjälpa. Men Nilsson balanserar sin text så att det inte blir för gulligt.”
Borås Tidning


OM LOVA! SA SMULAN

en riktig pärla till bilderbok. Jag blir helförtjust i den lilla barska Smulan som i temperamentet påminner om Lotta på Bråkmakargatan. Smulans pappa är en modern man som bakar bullar och går med mobiltelefonen klistrad mot örat. Så klart passar Smulan på att hitta på diverse hyss när pappa är som mest upptagen i telefon. Det sköna med Smulan är att hon heter just Smulan och är tuff som bara den.”
Bokunge


OM HOPPET

”För mig har en av denna hösts läshöjdpunkter varit Moni Nilssons Hoppet: Jumpin’ Jack Az. Med risk för att det får boken att låta tråkig och politiskt korrekt, så vill jag betona hur angelägen denna bok är.
Nilsson har i denna dramatiska och underhållande skildring valt att blanda upp den hårda realismen, som utgör bokens kärna, med några stänk magi och Ansökansurrealism.”
Clara Jacobsson, Västerbottens-Kuriren

Precis som i många av hennes tidigare böcker finns en otrolig kunskap om hur det kan vara att vara barn och ungdom. Det allvarliga och svåra slätas aldrig över. Det gör inte att utrymmet för humor blir mindre. ”
Carina Östbrant, Folket


OM SALMIAKBÖCKERNA

Att beröra är en av litteraturens viktigaste mål och Moni Nilsson-Brännström har lyckats snudda vid mina inre strängar.”
Dag Hedberg, Vestmanlands Läns Tidning

Om du någon gång känner att du inte orkar läsa nån tjock och jobbig bok utan vill läsa en rolig lättläst men ändå bra bok så är Salmiak och Hedda perfekt. Det är andra boken. Första heter Salmiak och Spocke. En väldigt rolig bok fylld med humor, pussar, skratt, bus och äventyr. Läs den, jag rekommenderar den verkligen
Trälprinsessa www.boksidan.net

”För barn som har upplevt utanförskap kan det vara skönt att läsa om en verklighet som inte förskönas. Samtidigt finns det plats för fantasi och livsbejadande humor. Det finns både mörker och ljus, både sött och salt som Salmiak. En bok värd att läsa för barn i de yngre skolåldrarna.”
Carina Östbrant, Folket

Här strömmar samtiden in som kall luft i texten och dysfunktionella familjer och okänsliga människor hålls i schack av en ton som balanserar mellan förtröstan och skämt. Det är lite lakrits över den konsten, det svarta både sött och salt.”
Ulrika Milles, DN

”Salmial och Spocke är långt ifrån någon idyllisk barndomsskildring, men absolut inte utan hopp och värme. Salmiaks kärleksfullt porträtterade farmor är ett exempel på det. Framställningen av barnenens grymheter och de vuxnas sätt att blunda för dem, kan kännas väl mörk, men Moni Nilsson-Brännström är rustad med inte mindre än två effektiva vapen i kampen mot livets hårda realiteter – humor och fantasi.”
Ann-Mari Tammerman, Upsala Nya Tidning

”Barnbok som vågar gräva djupare
Porträttet av Salmiak värmer hjärtat och är befriande annorlunda. Han sticker ut från mängden och vill hellre leka prinsessa än riddare och gå på pyjamasparty i spetsnattlinne. När han så småningom får en vän, är pojkarna inte rädda för att visa varandra känslor.”

Boken känns viktig, inte minst för de yngre pojkarna som får lära känna en pojke vars ideal och drömmar skiljer sig från mängden. ”
Sofia Fjällström, Piteå-Tidningen

”Läs den här boken! Den här helt underbart fantastiskt fin! Både rolig, lite sorglig och så handlar den om hur viktigt det är med kompisar! Dessutom tänker Salmiak en massa kloka tankar som man kan sitta och fundera på:

>>Bäst var det när Salmiak fick tomtebloss i sin drink, men de var slut. Eva-märta som hade affären i Norrnäs skulle inte få in nya förrän till nästa jul. Till dess var det nästan ett helt år. Salmiak förstod inte varför det inte fanns påskbloss och födelsedagsbloss och midsommarbloss också. Varför allt som var bra och fint bara fick vara så sällan.”
Johanna, Flaskposten


OM MALIN+RASMUS=SANT

”Det är en roman som jag önskar att både tjejer och killar läser – ja, föräldrar också – trots att det var så sorgligt att jag fick ont i alltet.”
Eva Wahlström, Borås tidning

”BÄST!! (Betyg 5 av 5).
Den här boken är helt underbar! Jag kan läsa den gång på gång på gång och aldrig tröttna på den! Det känns verkligen som att man lär känna Malin, Rasmus och alla dom andra. Den är väldigt sorglig, jag gråter när jag läser den men så älskar jag ju sorgliga böcker också! Jag har precis börjat sjuan och känner igen väldigt mycket i boken från mitt eget liv. Läs den här boken!!!” (Malin + Rasmus = Sant) /Emelie

Underbar !!!! (Betyg 5 av 5)
Helt underbar bok ! Jag älskar Klassresan och Malin + Rasmus = sant. Jag har läst den om ach om igen ja kan inte sluta läsa den de e som om man e med i boken.Ja har presic börjat 5an ja kanske e lite liten men ja gillar sånna böker om kärlek svek och svartsjuka å sånt men ni som inte har läst dessa böckerna läs dom ni kommer att ångra er sen ja lovar !! Ja hoppas att de kommer fler böcker me dom !! Mvh Matilda i 5an..! ”(Malin + Rasmus = Sant)
/ Matilda

”Helt fantastisk!! (Betyg 5 av 5)
Jag älskar, älskar, ÄLSKAR den här boken! Den är den bästa boken jag någonsin läst och jag har läst den nu 9 gånger. 9 gånger!! Författaren skriver med ett så bra sätt, som får läsaren att skratta, gråta.. Hon får känslorna fram med sin trevliga text! Och det är ju alltid underbart att få läsa om kärlek, och den här slags kärleken.. Hon liksom beskriver alla Malins känslor så bra, och flera gånger upptäckte jag själv medan jag läste att “Herre gud det där är ju precis hur jag känner mig, det där har jag definitivt gått omkring och tänkt på!”. Den här boken är alldeles fantastisk, det är en drömbok för romantiska människor och efter att jag läst denna bok, började jag dagdrömma om en egen pojkvän och allt Malin gick igenom (dock inte slutet). Boken är… obeskrivligt bra. ”(Malin + Rasmus = Sant) / Anon

”Helt underbar (Betyg 5 av 5)
Boken är så jävla bra !har läst den fyra gånger och ska ta och läsa den snart igen:) Det är en bok som “tuffa” killar kan lipa till, tårarna rann själv på mig när jag läste knuttes dikt. Läs boken och du kommer värkligen inte bli besviken.” (Malin + Rasmus = Sant) Carl

Moni Nilsson-Brännström förmedlar en stor insikt och ett starkt engagemang för unga månniskor av i dag, de som just nu befinner sig i den tid i livet då den häftigaste, starkaste omvälvningen oftast äger rum.

Moni Nilsson-Brännströms språk är ett nöje att få ta del av. Omslaget hade inte kunnat gjorts bättre.”
Eva Bejhed, Bohusläningen med Dals Dagblad

”Moni Nilsson-Brännströms stora styrka som författare är att hon tar ungdomar på allvar. Hon tecknar de olika personerna med korta men skarpa penseldrag och väjer inte för några ämnen. Och trots att berättelsen bär på en djup tragedi lyckas hon också förmedla mycket hopp.
Mikael Bergstrand, Sydsvenska Dagbladet


OM KLASSRESAN

!skit bra bok !! (Betyg 5 av 5)                                                                                                             Ja rekomenderar VÄRKLIGEN denna boken. Först va de så att jag läste den några gånger gång på gång, jag fattade inte riktigt, men sedan så läste jag mer o mer, o den va värkligen SUPERBRA! ja ville inte att den skulle ta slut, den är ABSOLUT 1:a på mina boktips !! : ) Ja lovar, du kommer INTE bli besviken, denna boken är bäst! (Klassresan) / Summi

”En av dem bästa böckerna jag läst! (Betyg 5 av 5)                                                                  Boken handlar om en klass som heter 6B. Men boken har en lite huvudperson som dyker upp i typ varanat kapitel hon heter Malin. Boken handlar mycket om hur man är i 12-13 åldern. Boken är mycket om vänskap,kärlek, pupläritet och nördhet och glädje. Boken är jätte bra, man får en stark visuell bild framför sig. Jag rekomenderat den här boken för jätte många i min klass och alla som har läst den skulle lätt ge boken en 5. På framsidan av boken visar dem hela klassen så man visste vem som va vem efter man läst boken. Denna bok är 1 på min boklista. Läs den nuuuuu!!!!!!!!! ”(Klassresan) / Charmed Cee

Jag tyckte bara sååå mycket om den här boken. Jag tycker att alla som går i sjätte klass ska läsa den! / Nalla Nilsson

”Engagerande och mångfacetterad övning i empati Moni Nilsson-Brännström spetsar till en sociala problematiken i sin senaste bok som har den dubbeltydiga titeln Klassresan. Det är engagerat skriven bok. Författarinnan är allvarligare och sneglar mindre efter publikens smak än i bokserien om Tsatsiki.”         Cay Corneliuson, SVD

”Berättargreppet är djärvt, men mycket väl genomfört. En flicka, Malin. Har fört dagbok från begivenheten, och hon hittar den flera år senare. Den får utgöra stommen i berättelsen som i övrigt, i tur och odning kastar ljuset på var och en av de 21 barnen.”  Ulla Lundqvist, DN

”Det är inget dramatisk som händer, men författarens teknik att i korta avsnitt skildra de olika ungdomarna är suggestivt. Hon får fram allas egenheter och innersta tankar.”  Thomas Brylla, Upsala Nya Tldning


OM SEJTE

Boken är en veritabel lovsång till frihet och godhet. Till bokens stora förtjänster hör det vackra språket, som påminner om Astrid Lindgrens i ”Mio min Mio” eller ”Bröderna Lejonhjärta”. För unga läsare med sinne för fantasy är detta en både spännande och vacker barnroman.                                                                                                                          Gunilla Borén, DN

Men här finns också något ytterligare som ger boken styrka: en realistisk skildring av de umbäranden barnen utsätts för och genom berättelsen löper hela tiden enröd tråd talet om bekämpandet av rasism och fördomar, men framför allt har kvinnorna fått en betydligt mer framträdande plats än i traditionell fantasy.”                                         Margareta Schöld, Sydsvenska Dagbladet

“En gastkramande fantasy-historia som mest av allt påminner om Bröderna Lejonhjärta. Det är kampen mellan ont och gott. Oerhört spännande med intensitet och glödande språk.”
Margareta Norlin, Aftonbladet


OM TSATSIKIBÖCKERNA

Man blir lycklig av att möta figurerna och jag har tidigare skrivit att jag gärna bor granne med Tsatsikis familj, men att det räcker långt att läsa om dem. De fem böckerna tål att läsas om och om igen.
De kommer avgjort att tillhöra de titlar som omnämns med särskild respekt då vår tids barnlitteratur summeras om 30 år.”
Jan Hansson, SVD

”Jag tycker boken var bra för att den nästan handlar om mig. Min pappa är också dykare. Boken var rolig och spännande. Den handlar om Tsatsiki som har börjat trean. Både Maria Grynwall och Sara frågar chans på Tsatsiki och han vet inte vem han ska välja.” /Oliver Hultqvist , 8 år, om Bara Tsatsiki

Jag har aldrig älskat honom, men jag kommer ihåg att jag tyckte böckerna var sådär halvbra när jag var liten. Betyg 3” / Junibarn www.boksidan.net

Den bästa humor-boken. Den här boken handlar om en pojke och hans pappa som bor i Grekland. I den här boken besöker Tsatsiki sin pappa. Jag tycker att boken är jätterolig. Sen när han kommer hem från Grekland och kommer tillbaka till Sverige gör han och Per Hammar ett test eller prov och det är jätte roligt. Men jag tänker inte berätta för ni får läsa boken själva. Men jag kan berätta en sak …. Det är att ni kommer att gilla boken.”  / Tomas 12 år om Tsatsiki och Farsan

Väldigt söt. Gillar inte filmen men den här är bra!                                                                            / Bellan om Tsatsiki och morsan www.boksidan.net

Jag älskar alla böcker med Tsatsiki, trots att jag är 14 år så läser jag dom fortfarande om och om igen. / OtillaR www.boksidan.net

”Det här är verkligen höjdarböcker om sjuåringen Tsatsiki med sitt ovanliga namn och sin ovanliga morsa. De värmer som en kamin i vintermörkret med sin medmänsklighet, okonventionella uppsluppenhet och humor.”                                                                    Margareta Norlin, Aftonbladet

Ny kvinnortyp gör entré i barnlitteraturen. Hon är helt utan skrupler, impulsiv, stark och känslosam. Man skulle kunna kalla henne en personlikhet, mden det är också helt okej att utnämna henne till en vardagens hjältinna. Boken är både spännande, kärleksfull och rolig och den backar inte för problemen i dagens skolvärld. Men bäst av allt är att myten om att föräldrar alltid ska hålla sig i bakgrunden och inte vara pinsamt engagerade i sina barn  krossas för tid och evighet. Barn och vuxna får det utrymme som de behöver och behandlas och betraktas lika.
Detta är en mycket bra bok – läs den!”                                                                                            Ann Engqvist, Arbetet

Om du inte har läst de andra böckerna, gör det. Och glöm inte bort att se filmen. Om inte annat, så för att få ta del av all den kärlek som ligger inbakad i Moni Nilsson-Brännström berättelser.” Lisa Johansson, Örebro Kuriren

Har ni en unge mellan åtta och elva år i er närhet ska ni absolut sätta böckerna om Tsatsiki i händerna på honom eller henne. Ärligare och härligare barndomsskildring får man leta efter.”                                                                                                                                      Kattis Streberg, Hallands Nyheter